Proszę o radę. Zastanawiam nad wymianą, mam pegasusy 17 cali, które są: 7Jx17, ET 54, żeby wyglądało normalnie z tyłu dystans...zastanawiam się nad zmianą na Zenithy:
18 cali; 7,5J, ET51, otwór centryczny 57.
Oba są z OII i są oczywiście 5x112.
Myślicie że podejdą bez problemu do Superba I? I nie będzie problemu z obcieraniem czy coś , oczywiście opona byłaby 225/40 r18 albo 215/40 r18.
Pytałem na forum Superba, ale cisza narazie.
piramida, a co byś wolał wizualnie? Pegasusy 17 stki, czy Zenithy 18 stki?...
a i jeszcze jedno na 18 stkach da się jeździć? czy trzeba dużo bardziej uważać niż na 17 stkach? Widzę że masz taki lacz rozmiarowo właśnie. Zawiechę mam ori, to jako tako będzie wyglądało i jechało, czy trzeba obniżać auto? Bo Pegasusy stoją na ori zawiasie.
piramida, a co byś wolał wizualnie? Pegasusy 17 stki, czy Zenithy 18 stki?...
a i jeszcze jedno na 18 stkach da się jeździć? czy trzeba dużo bardziej uważać niż na 17 stkach? Widzę że masz taki lacz rozmiarowo właśnie. Zawiechę mam ori, to jako tako będzie wyglądało i jechało, czy trzeba obniżać auto? Bo Pegasusy stoją na ori zawiasie.
nie wiem jak twój superb wysoko stoi ale octa na seryjnym zawiasie i 18 kiepsko sie prezentuje, wizualnie 18 jest ładniejsza,komfort jazdy na 17 będzie podobny do 18 bo szerokość kapcia 225 ale na 17 będzie trudniej uszkodzić felgę.
Ostatnio jak sie wjebałem w dziurę to aż mi sie kierownica przestawiłą myślałem że aż koło rozwaliłem ale na szczęscie ani śladu uszkodzenia, uraowało mnie pewnie 2.5 bara w oponie.
Reasumując, do jazdy na co dzień optymalna opona co do komfortu będzie 16, przy 17 i 18 komfort spada ale za to lepsza trakcja w zakrętach i łukach, lepsze hamowanie i reakcja na kierownicy, patrząc z perspektywy czasu to chyba kupiłbym lekką 17 aczkolwiek wygląd na 18 jest dużo lepszy :szeroki_usmiech
zdecydowanie bardziej PEGASUSY !!! Felga 17'' będzie lepszym wyborem, ze względu na mniejszą możliwość jej uszkodzenia i efekt wizualny między 17'' a 18'' nie będzie zbyt duży. Na Twoim miejscu został bym przy Pegasus
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
daneczek76, 17 stki pegasusy mam od początku posiadania superba, zastanawiałem się tylko nad podmianą na 18 stki...Ale skutecznie mi wybiliście to z główki
Biszczu, tzn bardziej przemawia za mną argument "dziurowo-eksploatacyjny". bo 18 stki w rsce nie wyglądają jak w traktorze, a tymbardziej w większym superbie by tak nie wyglądały. To w końcu nie 20 stki.
sew1981, piramida Ci całą prawdę napisał. Jednak, jednak... jeśli nie jeździsz po drogach trzeciej kategorii i masz małe przebiegi roczne bym poważnie rozważył zakup 18" + opony XL + wyższe ciśnienie i nie powinno być kłopotu. Sam do zeszłego tygodnia miałem ugadane 18" do O2 ale pojawiło się właśnie ale. Ja kilkanaście razy w roku muszę się przemieścić w różne rejony kraju i właśnie zawsze wypada jechać czasem i po 100km po drogach gdzie są niemalże leje po bombach. Wtedy podróż i na 17" jest wyzwaniem, szczególnie jak jedzie się po deszczu i nie widać tych dziur. Decyzja jest Twoja :szeroki_usmiech
Biszczu, tzn bardziej przemawia za mną argument "dziurowo-eksploatacyjny". bo 18 stki w rsce nie wyglądają jak w traktorze, a tymbardziej w większym superbie by tak nie wyglądały. To w końcu nie 20 stki.
Zostań przy Pegasusach
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Komentarz